עד לאחרונה היו אופציות טיפוליות דלות, ואבחנה של סינדרום העין היבשה הסתכמה כמצב שצריך להסתגל אליו ולחיות איתו. לשמחתנו, בזכות ההתקדמויות האחרונות המצב השתנה וכיום ישנם מספר טיפולים המאפשרים לך להרגיש טוב יותר ומגנים על עינייך מהתפתחות נזק משמעותי עקב בעיה בתפקוד מערכת הדמע. כעת, כשהרופא איבחן מהו הגורם לסינדרום העין היבשה ממנו אתה סובל, קיימות מספר אופציות טיפוליות זמינות עבורך. הטיפול מתחלק לשתי זרועות עיקריות: אחת הניתנת בקליניקה, והשנייה טיפול תומך בבית.

בלפקס לטיפול ביובש בעין

    • ליפיפלאו- LIPIFLOW: דומה במהותו למיבופלאו, ההבדל העיקרי הוא שבמקום תפעול ידני ע"י המפעיל, הפעולה נעשית אוטומטית. לאחר מיקום ליפיפלאו על העפעפיים המטופל נשאר בחדר ל 12 דקות של טיפול אוטומטי.
    • בלפקס- BLEPHEX: סביר להניח שלא שמת לב אך העפעפיים הם כנראה החלק היחיד בגופך שמעולם לא נוקה כראוי! נזכיר כי הפיזיולגיה הטבעית של הבלוטות המצויות בהן, המפרישות תוצרים שונים, מהווה קרקע פורייה להתיישבות חיידקים היוצרים פלאק (Plaque), בדומה ליצירתו בחלל הפה! אך להבדיל מצחצוח שיניים, שאנו מצחצחים אותם לאחר כל ארוחה, ובנוסף מבקרים אצל השיננית כל חצי שנה בכדי להוריד את הפלאק המצטבר על השיניים, הביופילם בעיניים נותר ללא התייחסות. מצב כזה מאפשר גדילתם של חיידקים מפרישי טוקסינים הגורמים לבלפריטיס שמוביל בהמשך לחוסר תפקוד של בלוטות המייבומיאן. על מנת לשקם את העפעף ולרפא אותו פותחה טכנולוגיה הנקראת "בלפקס". הניקוי מתבצע במרפאה בתנוחת ישיבה ואינה כואבת. המכשיר מורכב ממיקרו-ספוג בקצהו שעובר על גבי העפעפיים ומסיר את שכבות הפלאק והטוקסינים שהצטברו שם וגרמו לנזק. התהליך הנ"ל אורך בין 6-8 דקות. המיקרו-ספוג מוחלף לאחר כל טיפול. לרב יידרשו טיפולים חוזרים כל 6 חודשים. עפ"י מחקרים, לאחר 4 שבועות חולים שטופלו בבלפקס הראו שיפור ניכר בחומרת הבלפריטיס וחזרה לתפקוד תקין של בלוטות המייבומיאן מהן סבלו.
    • מיבופלאו- MIBOFLOW: אידוי מהיר הוא הסיבה העיקרית ליובש בעיניים, על כן החזרת התפקוד התקין של בלוטות המייבומיאן החולות מובילה לשיפור משמעותי בסימפטומים. החזרת התפקוד התקין של הבלוטות מהווה את עיקר הטיפול המודרני. המייבום המיוצר ע"י בלוטות המייבומיאן הופך לנוזלי בטמפ' של 43ºC. הוכח גם ששחרור מכאני של החסימה מתאפשר ע"י הפעלת לחץ פולסטילי (pulsatile) על הבלוטות החסומות ואף משפר את תפקודן. בהתבסס על נתונים אלו, פותח המיבופלאו, הנמצא כיום בשימוש במאות מרכזים ברחבי העולם והוכיח את יעילותו. המיבופלואו מפיק חום בטמפ' יציבה, במשטח שמוצמד לעפעף החיצוני ע"י ג'ל המאפשר מעבר חום אופטימלי במקביל לעיסוי עדין של האזור במשך כ 8 דקות. החום מועבר לחלק הפנימי של העפעף, ממריץ את פעילות ההפרשה של בלוטות המייבומיאן ועוזר להפרשה הצמיגה להתפנות. טיפולים חוזרים במיבופלאו משפרים את תפקוד בלוטות המייבומיאן, וע"י כך שיפור איכות השכבה הליפידית ובכך מאריכים את משך הזמן הנדרש לאידוי שכבת הדמע מהקרנית בין עפעופים.

המכשיר בנוי כך שהקרנית תישאר מוגנת מנזקים מכאניים וזיהומיים. בנוסף נעשה שימוש בחומרים אנטי בקטריאלים על מנת למנוע מעבר מזהמים בין מטופלים. בזכות העובדה שהאנרגיה התרמית ומשך הטיפול מבוקרים באדיקות, ואיש המקצוע מוסמך לתפעול המכשיר, הסיכונים לסיבוך בטכניקה זו זניחים וכוללים אדמומיות זמנית ותחושת אי-נעימות לכמה שעות לאחר הטיפול בשל שיחרור חומרים שסתמו את הבלוטות. עד היום לא נצפו סיבוכים המסכנים את הראיה. עיוות קרנית, פציעת עפעפיים, נזק עורי, כאב, אדמומיות, תחושת גוף זר, דמע מוגבר ופוטופוביה מעולם לא תועדו או קושרו למיבופלאו. השימוש במיבופלאו מוכר ונעשה במשך שנים למטרות שונות בתחום האופטלמולוגיה כגון ניתוחי קטרקט, LASIK וכו'. מחקרים אחרונים מדווחים על שיפור מיידי וניכר באיכות הדמעות לאחר הטיפול. כמו כל הטיפולים בסינדרום העין היבשה, המהווה מחלה כרונית, הטיפול במיבופלאו אינו בהכרח בעל אפקט נצחי ונדרשים טיפולי תחזוקה על מנת להבטיח הפסקה מוחלטת של הסימפטומים.

  • LLLT: טיפול באור ברמה נמוכה, זהו טיפול LED אדום באורך גל, אשר יכול לשמש כטיפול עצמאי או יחד עם טיפול ב- IPL (Intense Pulsed Light) בטיפול בעין יבשה עקב תפקוד לקוי של בלוטת המייבומיאן (MGD).LLLT משתמש באור גל אדום ארוך.

IPL לטיפול ביובש בעיןשינוי אורחות חיים:

כפי שהבנת עד כה, סינדרום העין היבשה זו מחלה כרונית מולטיפקטוריאלית. אבחון וקלסיפיקציה נכונים במרכז לעין יבשה יאפשרו לרופא שלך לבחור את הטיפול הנכון ביותר עבורך. על מנת ליצור הפוגה ארוכת טווח של סימפטומי העיניים היבשות ולהגביר את יעילות הטיפולים במרפאה, תוכל לבצע מספר שינויים באורח החיים שלך ולהוסיף טיפולים ביתיים.

  • גורמי הסיכון ליובש בעיניים:

הגיוני שבמידה וסימפטומי העין היבשה מחמירים תחת תנאים מסוימים נבקש ממך לצמצם את החשיפה אליהם. למשל:

  1. גמילה מעישון סיגריות, ואם לא – הרכבת משקפיים בזמן העישון עד שתוכל להיגמל לחלוטין.
  2. בדיקת אופטומטריסט על מנת להתאים משקפיים שלא "יעייפו" את עינייך.
  3. בתקופות בהן אתה קורא במשך שעות ארוכות הקפד לקחת הפסקות קצרות ויזומות בהן תבצע תרגילי מצמוץ במשך כ 30 שניות.
  4. שימוש במפזרי לחות בעת הפעלת מיזוג אוויר לחימום\ קירור.
  5. הימנעות מאלרגנים סביבתיים כגון: אבק, חיות, נזלת אלרגית, פריחות עונתיות וכו'.
  6. הפחתת שימוש בתרופות הגורמות לעין יבשה כגון נוגדי דיכאון וכדורי שינה, בהתייעצות עם רופא המשפחה.
  7. הפחתת השימוש בעדשות מגע.

 

  • אומגה 3: חומצות שומניות בריאות הנמצאות בדגים ובזרעים/ אגוזים, בעלי השפעה מטיבה על סינדרום העין היבשה בזכות תכונותיהן האנטי- דלקתיות. בנוסף הינן חומצות שומן חיונית לתפקוד תקין ומיטבי של מערכת הדמע. הגוף שלנו לא מסוגל להפיק אותן בעצמו ולכן המקור היחיד לקבלתן הוא בתזונה. רובנו לא מגיעים לצרוך מספיק מהן במהלך היומיום. צריכה מספקת של אומגה 3 היא חלק אינטגרלי מכל תכנית טיפול בעיניים יבשות. בנוסף אומגה 3 מטיבה עם הלב והמפרקים שלך.

 

  • היגיינת עפעפיים: מדי יום, כשמתקלחים או שוטפים פנים, מומלץ לנקות את העפעפיים ו'לחפוף' את הריסים בעזרת שמפו. אין להשתמש בשמפו לתינוקות, סבון פנים או סבון רגיל. ישנם תכשירים המיועדים לעפעפיים שאינם ממיסים את השומנים שבדמעות. שימוש בקומפרסים חמים טרם השטיפה ימיס שומנים וקראסט שהצטברו באזור ובכך יעצים את האפקט. הצוות במרפאה ינחה אותך כיצד לבצע פעולות אלו בצורה נכונה כולל מסאז' לאזור העפעפיים שיעזור לשנע הצטברויות שומניות בבלוטות.

 

  • דמעות מלאכותיות, ג'לים ומשחות:

דמעות מלאכותיות הן טיפות לעיניים יבשות. בניגוד לבלפקס, מיבופלאו ושינוי אורח חיים הטיפות לא מהוות טיפול בסינדרום העין היבשה, אלא מקלים על הסימפטומים זמנית בלבד. בעת שימוש בטיפות הקרנית מצופה ומורגשת הקלה בסימפטומים. כמובן ששיפור הסימפטומים הוא חשוב וקריטי גם אם הוא זמני, אך המטרה העיקרית הינה ריפוי שלם ומניעת נזק מצטבר לקרנית ולעין שלך.

  • דמעות מלאכותיות ללא חומרים משמרים: קיימות במגוון סוגים, בעלות מידת סמיכות שונה המתחילה מסמיכות דומה למים ועולה. ניתן להשתמש בטיפות לפי הצורך, גם בזמן הרכבת עדשות מגע. דמעות מלאכותיות מומלצות.
  • ג'ל ללא חומר משמר: חומר זה צמיג יותר מטיפות, ולכן נשאר זמן רב יותר על משטח העין. מנגד עשוי לגרום לטשטוש זמני בראיה (כמה דקות) עקב צמיגותו הגבוהה. במידה ומצב זה נסבל עבורך ג'לים עדיפים. ניתן להשתמש בהם עד 4 פעמים ביום. אם אינך סובל את הטשטוש הזמני בראיה במהלך שעות היום, ניתן להשתמש בג'לים לפני השינה. בנוסף מומלץ להשתמש בהם במהלך טיסות שם האוויר יבש במיוחד.
  • מפזרי לחות: שימוש בהם במשרד, בבית, בנסיעות וליד המיטה מהווה עזר משמעותי להקלה בסימפטומים. האפקט בעיקר ניכר בזמן נסיעות למקומות יבשים או בחורף/ בשימוש במזגן המייבש את האוויר.
  • הידרציה: שתייה מרובה חשובה לתחושה כללית טובה וכן להקלה בסימפטומי העין היבשה. מומלץ לשתות 7-8 כוסות מים ביום או עד למצב שבו השתן בהיר.

 

  • שינה: מומלץ לישון 7-8 שעות במהלך היממה, שינה איכותית ומספקת תורמת רבות לבריאותך הכללית וכן לבריאות עינייך. כיסויי עיניים יכולים לעזור בלהגן על עינייך בזמן השינה, במיוחד אם הנך ישן עם עיניים לא סגורות במלואן, עם מאוורר או C-PAP. מסכות עיניים בזמן השינה יכולות לתמוך מאוד בתהליך הריפוי.

 

  • טיפול במחלות רקע אופטלמולוגיות: זיהוי מצבי רקע עיניים נוספים הינו קריטי להצלחת הטיפול ומניעת החמרה בסינדרום העין היבשה (למשל אלרגיות, בלפריטיס, חוסר תפקוד בלוטות המייבומיאן, רוזציאה עיינית וכו').

 

  • טיפולים אנטי- דלקתיים:

במקרים רבים מלווה תסמונת העין היבשה בדלקת של משטח העין. דלקת כרונית זו גורמת נזק למשטח העין ולמערכות ייצור הדמע. ייצור הדמעות קטן עוד יותר אם הדלקת לא מטופלת וייתכן שרופאת העיניים תחליט שיש לטפל בדלקת זו.

להלן רשימה חלקית של תרופות בצורת טיפות או משחות או סטרואידים, אנטיביוטיקה או אחרת לטיפול בדלקת:

  • סטרואידים: זמינים בצורת טיפות עיניים במגוון ריכוזים. במהלך טיפול בסטרואידים מקומיים אלו, צוות המרפאה יינתר את עינייך מקרוב לוודא שאינך סובל מתופעות לוואי משמעותיות.
  • ציקלוספורין- איי (רסטזיס): תכשיר הניתן בצורה מקומית, מדכא תהליכי דלקת ובכך מגן על מערכת ייצור הדמע מנזק מתמשך, בכך מגביר את ייצור שכבת הדמע.
  • קסידרה (תמיסת ליפטגרסט אופטלמולוגית 5%): טיפות עיניים הנלקחות פעמיים ביום, מאושרות ע"י הFDA, ומפחיתות את סמפטומי העין היבשה במנגנון דיכוי הדלקת.
  • טקרולימוס: מגיע בטיפות/ משחה, הוכח כמשפר את יציבות שכבת הדמע ואת בריאות המשטח העייני. בנוסף אפקטיבי בטיפול באלרגיות המשפיעות על עייניך.
  • טטרציקלין/ דוקסיציקלין: בעת נטילתן במינון מלא משמשות כאנטיביוטיקות, אך במינון חלקי מתפקדות כמדכאות דלקת. אזאסייט (תמיסה אופטלמולוגית של אזיטרומיצין) הן טיפות עיניים המכילות אנטיביוטיקות אלו במינונים חלקיים ולכן בעלות תכונות אנטי דלקתיות.

 

אם גם את/ה סובלים מיובש בעין (עיניים יבשות) כדאי לטפל !

ניתן להתקשר ולקבוע בקלות תור לבדיקה ולפתרון העין היבשה.

אנו אחד מתוך 300 מרכזי טיפול בעין יבשה בעולם,

לקביעת תור נא להתקשר: 03-6540400

אשמח לעמוד לשירותך, לייעץ ולטפל.

 

 

האם יש לי תסמונת עין יבשה?
עליך לסמן את תכיפות וחומרת הסימפטומים הבאים
תחושת יובש, גוף זר, "חול"

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
תחושת כאב או גירוי

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
תחשות "שריפה" או דמעת יתר

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
תחושת עייפות

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
עיניים אדומות

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל