סימפטומים של עין יבשה דומים לסימפטומים של אלרגיה או זיהום עיני: עיניים אדומות, דומעות, מגרדות, תחושה של גוף זר וכו'. על מנת שהטיפול יהיה יעיל הוא חייב לטפל במקור האמיתי של הסימפטומים, לכן אבחנה נכונה היא המפתח להצלחה!

בשנים האחרונות פותחו טכנולוגיות חדשות המאפשרות אבחון מדויק וקל יותר של יובש בעיניים ובכך תומכים בבחירת הטיפול הטוב ביותר עבור כל מטופל. בשלב הראשון, רופא העיניים שלך ישאף להגדיר לאיזו תת קבוצה הנך משתייך: אידוי יתר או ייצור חסר. עבור תסמונת העין היבשה פותחו מספר שאלונים בעלי רמת אמינות גבוהה, למשל  OSDI,  SPEED הכוללים שאלות לגבי סימפטומים, היסטוריה רפואית, מחלות רקע ותרופות בשימוש קבוע.

בתסמונת העין היבשה, לא תמיד יש התאמה בין הכאבים וההפרעות הסובייקטיביות לממצאים הקלינים בבדיקה . לכן שאלון מפורט וספציפי לעין יבשה חשוב מאוד להתאמת הטיפול.

השלב הבא הוא שלב הבדיקות הקליניות שכיום הינן מגוונות ומתחלקות לקלאסיות ומתקדמות.

תסמונת העין היבשה: הגישה הקלאסית לאבחון עיניים יבשות

בדיקה אופטלמולוגית תמיד תכלול שימוש ראשוני במנורת סדק (מכשיר בו אתה מניח את הסנטר והמצח והרופא מסתכל לתוך עינייך עם אור לבן או כחול). מכשיר זה יאפשר לרופא שלך לראות מבנים שונים בעין כגון קרנית, לחמית, עפעפיים וכו'. מלבד בחינה מבנית של העין, הבדיקה תכלול שימוש בטכניקות הבאות:

מבחן שירמר מכמת את ההפרשה של בלוטות הדמע (לקרימל). הוא מבוצע ע"י הצמדת פס נייר דק, מכוייל, לזווית העין החיצונית התחתונה. המטופל מתבקש לסגור את עינייו ומידת ההרטבה של פס הנייר נמדדת כעבור 5 דקות. במקרה של עיניים יבשות הערכים שיתקבלו יהיו נמוכים מהנורמה. ערכים של מתחת ל -5 מ"מ במבחן שירמר הינם פתולוגים ויכולים להעיד על תסמונת שיורגן.

צביעות מקומיות של משטח העין: העיקריות שבשימוש לאבחון עין יבשה הינן פלורסין, רוז-בנגל וליסמין גרין. יתרונן הינו היכולת לחשוף פגמים במשטח העיניי.

  • פלורסין יכול לחשוף פגמים בשכבת הדמע ובקרנית, כמו כן ניתן באמצעות הפלורסין להעריך 'זמן שבירת הדמעות (BUT:Break up Time) ע"י צפייה בעין הצבועה בעזרת מנורת סדק מרגע העפעוף האחרון ועד הופעת שבר ראשון בשכבת הדמע לפני העפעוף הבא. זמן זה יקרא 'זמן שבירת הדמעות' והוא מעיד על יציבות שכבת הדמע, משמע הזמן הנדרש לקרנית לאבד את שכבת הדמע השומרת עליה רטובה לאחר כל עפעוף. ברגע ש'זמן שבירת הדמעות' קטן מהזמן שעובר בין עפעופים נוצר מצב בו הקרנית נשארת לא מוגנת, יבשה, ולכן מופיעים סימפטומים של עין יבשה.
  • רוז-בנגל וליסמין גרין חושפות נזק תאי שטחי, הן 'מסמנות' לרופא אילו אזורים בלחמית, קרנית וסמוך לה אינם נרטבים ע"י שכבת הדמע. צביעות שונות אלו מסייעות להעריך את חומרת התסמונת.

צביעת העין עם ליסמין גרין              צביעת העין באמצעות ליסמין גרין

הגישה המתקדמת לאבחון עיניים יבשות

במקביל להתפתחות אורח החיים המודרני, תסמונת העין היבשה הפכה לנפוצה יותר בקרב האוכלוסייה הכללית. בשנים האחרונות פותחו טכנולוגיות חדשות המסייעות לאבחן נכון את המחלה וכן לאמוד את חומרתה. טכנולוגיות דימות אלו מושתתות על אנליזה ביולוגית של הדמעה וכן על דימות של מערכת הדמע.

אנליזה ביולוגית של הדמעה:

אוסמולריות – כפי שמאבחנים מחלות כמו סכרת בבדיקות דם, ניתן לאבחן פתולוגיות כימיות בהרכב הדמעה ע"י אנליזה מתאימה. במרפאת עין יבשה תלקח בצורה לא פולשנית מזווית העין דגימה קטנה (של כ 50 ננו-ליטר) של דמעותיך ותוכנס למיני מעבדה הנקראת 'טירלב אוסמולריתי' (TEAR LAB). תוצאה שתעיד על אוסמולריות הדמע שלך מתקבלת מיידית. אוסמולריות משמעותה ריכוז המומסים כגון נתרן בדמעותיך. אוסמולריות תוגדר כאנורמלית בהנחה ומתקיים לפחות אחד מהשניים:יובש בעין: מיני מעבדה לבדיקת אוסמולריות

  • קריאה של מעל 300 מיליאוסמול במכשיר, המעידה על אוסמולריות גבוהה מהנורמה (זו בערך האוסמולריות של גופנו). תוצאה זו מעידה על ריכוז יתר וזו סיבה להופעת תסמיני העין היבשה.
  • שוני גדול מ 8 מילי-אוסמול במדידות בין שתי העיניים, מעיד על בעיה בתפקוד מערכת הדמע, ופעילות אי-רגולרית שלה.
  • מדידת אוסמולריות הדמעות תבדק במרפאת עין יבשה לפני הטיפול הראשון ולאחר הטיפול האחרון וברוב המקרים האוסמולריות משתפרת באופן ניכר.

הדמיה של מערכת הדמעות.

אנורמליה באוסמולריות הינה מדד רגיש ואמין מאוד לאבחון יובש בעין, ויכול לשמש לאבחון ולמעקב.

אינטרפרומטרי – שיטת דימות שמטרתה להציג את קווי המתאר של פיזור השכבה השומנית מתוך כלל שכבת הדמע על גבי הקרנית. אינטרפרומטרי של השכבה השומנית (המופקת ע"י בלוטות המייבומיאן) מתבצעת באמצעות מצלמה ייעודית שחושפת את אופן פיזור השכבה השומנית, קצב אידוייה וכן מידת יציבותה ואיכותה. במידה והשכבה השומנית דקה מדי נראה באינטרפרומטרי תמונה של משטח לא רציף, מטולא, המעיד על חוסר יציבות משטח הדמע ואידוי מוגבר. מצב זה מעיד על תפקוד לקוי של בלוטות המייבומיאן. אינטרפרומטרי יעילה בגילוי ודירוג חומרת תסמונת העין היבשה (עיניים

יבשות).

מייבוגרפי – טכניקת דימות חדשה, המאפשרת הפעם לבחון ישירות את כמות, איכות ופונקציונאליות בלוטות המייבומיאן. כפי שצויין קודם, בלוטות אלה אחראיות לייצור השכבה השומנית הקריטית לקיום משטח דמע תקין. טכניקה זו אינה פולשנית ומבוססת על אינפרא-אדום, המאפשר קבלת תמונות ברזולוציה גבוהה של אחוז הבלוטות המתפקדות במשטח העפעפיים. התמונות יכולות להעיד על חומרת הנזק לרקמה, ששקול לחומרת המחלה. מייבוגרפיה מאפשרת אבחון של התסמונת וגם מעקב: שיפור של הבלוטות המתפקדות או הרס נוסף שלהן במידה ולא מטפלים.

 

אם גם לך יש עין יבשה / עיניים יבשות לא כדאי לסבול !

ניתן להתקשר ולקבוע בקלות תור לאבחון ולפתרון היובש.

אנו אחד מתוך 300 מרכזי טיפול בעין יבשה בעולם,

לקביעת תור נא להתקשר: 03-6540400

אשמח לעמוד לשירותך, לייעץ ולטפל.

 

האם יש לי תסמונת עין יבשה?
עליך לסמן את תכיפות וחומרת הסימפטומים הבאים
תחושת יובש, גוף זר, "חול"

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
תחושת כאב או גירוי

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
תחשות "שריפה" או דמעת יתר

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
תחושת עייפות

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל
עיניים אדומות

מה תכיפות הסימפטום?

אף פעם
מדי פעם
הרבה
כל הזמן

כמה חמור הסימפטום?

אין בעיה
לא נורא
לא נוח
מציק
בלתי נסבל